Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η δίαιτα Atkins από τον Δημήτριο Γρηγοράκη, MSc


Η δίαιτα Atkins είναι και η πλέον διαδεδομένη ανά τον κόσμο έχοντας πουλήσει πάνω από 3 εκατομ.
αντίτυπα το αντίστοιχο βιλίο του Δρ Ατκινς.


Στο βιβλίο του Dr Aktins με τίτλο “Diet Revolution”, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1972, διατυπώθηκαν οι ισχυρισμοί του συγγραφέα για το μεταβολισμό των τροφών και τον έλεγχο του βάρους.


Η επανέκδοση του βιβλίου με τίτλο “New Diet Revolution” αποτέλεσε πραγματικό θρίαμβο με βάση τουλάχιστον τις θεαματικές πωλήσεις που πραγματοποίησε...


Το πλάνο της δίαιτας Atkins έχει τέσσερις φάσεις:


ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

Στις πρώτες 14 ημέρες η πρόσληψη υδατανθράκων περιορίζεται σε λιγότερο από 20 γραμμάρια την ημέρα.


Στην πρώτη φάση η δίαιτα Ατκινς προτείνει:


Ελεύθερη ("απεριόριστη") κατανάλωση: Κρέας από όλα τα είδη: χοιρινό, μοσχάρι, από αρνί, κλπ.
(μπιφτέκια, συκώτι), Κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, Ψάρια όλα τα είδη, θαλασσινά, τόνος, Αυγά: βραστά, τηγανιτά ομελέτα, “ποσέ”, Τυριά: κίτρινα σκληρά, κασέρι, γραβιέρα, Cream cheese, cottage cheese, Ελβετικό, Μοτσαρέλα, Διάφορα: Μπέικον, Ξηροί καρποί, ελιές, αβοκάντο, Χαμηλής Υδατανθρακικής περιεκτικότητας Τροφές διαίτης, Μπαχαρικά, Αφεψήματα: Νερό, Μεταλλικό νερό, Σόδα, Ανθρακούχο νερό, Αναψυκτικά Τύπου light, Τσάι, καφές, χαμομήλι κλπ.


Στην πρώτη φάση η δίαιτα Ατκινς απαγορεύει:



Ψωμί, φρυγανιές, Δημητριακά – ρύζι - μακαρόνια, Φρούτα (Όλα)-χυμοί, Λαχανικά όπως η ντομάτα, αρακάς, πατάτες, καλαμπόκι κλπ.
Όσπρια, Ζάχαρη (γλυκά-παγωτά), snacks, Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, γιαούρτι, άσπρο τυρί: ανθότυρο - μυζήθρα, φέτα, Αλκοόλ.


Δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών, Χαμηλών Υδατανθράκων: Λιγότερο από 20 γρ.
Ημερησίως.


Ελεύθερη (απεριόριστη) κατανάλωση: Περιορισμένη κατανάλωση:


- Κρέας από όλα τα είδη: χοιρινό, μοσχάρι, - Λαχανικά με λιγότερη από

αρνί, κλπ.
(μπιφτέκια, συκώτι) 10% περ.
Υδατανθράκων:

Λάχανο, Μαρούλι, Αγγούρι


- Κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια κλπ.
Πιπεριά, Χόρτα, Σπανάκι,

Μπάμιες, Φασολάκια (χωρίς

- Ψάρια όλα τα είδη, θαλασσινά, τόνος καρπό), κουνουπίδι, Μανι-

τάρια, σέλινο, μαϊντανό,

- Αυγά: βραστά, τηγανιτά ομελέτα, «ποσέ» καρότο, κολοκύθια,

Σπαράγγια κλπ.

- Τυριά: κίτρινα σκληρά, κασέρι, γραβιέρα,

Cream cheese, cottage cheese, - Σώς για τα λαχανικά

Ελβετικό, Μοτσαρέλα κλπ.

- Διάφορα: Μπέικον, Ξηροί καρποί, ελιές,

αβοκάντο, Χαμηλής Υδατανθρακικής

περιεκτικότητας Τροφές διαίτης, κλπ.

- Μπαχαρικά

- Αφεψήματα: Νερό, Μεταλλικό νερό,

Σόδα, Ανθρακούχο νερό, Αναψυκτικά

Τύπου light (περιέχουν ασπαρτάμη),

Τσάι, καφές, χαμομήλι κλπ.


ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΑΤΚΙΝΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

- Ψωμί, φρυγανιές, Δημητριακά – ρύζι - μακαρόνια, Φρούτα (Όλα)-χυμοί, Λαχανικά όπως η ντομάτα, αρακάς, πατάτες, καλαμπόκι κλπ.
Όσπρια, Ζάχαρη (γλυκά-παγωτό), snacks, Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, γιαούρτι, άσπρο τυρί: ανθότυρο - μυζήθρα, φέτα, Αλκοόλ.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΑΤΚΙΝΣ

Η πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνει σταδιακά.
Πιο συγκεκριμένα, στα 25 γραμμάρια την πρώτη εβδομάδα , στα 30 γραμμάρια τη δεύτερη και συνεχίζοντας ανά πέντε γραμμάρια κάθε εβδομάδα, μέχρι το σημείο που δεν χάνετε πλέον βάρος.
Κατόπιν, αφαιρείται σταδιακά πέντε γραμμάρια υδατανθράκων, έτσι ώστε να ξεκινήσει και πάλι η απώλεια βάρους με μέτριο ρυθμό.


ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΑΤΚΙΝΣ

Είναι η φάση της σταθεροποίησης στο ιδανικό, αυξάνοντας τους υδατάνθρακες κατά 10 γραμμάρια κάθε εβδομάδα προκειμένου η απώλεια βάρους να διενεργείται πλέον με σταθερό αλλά αργό ρυθμό.


ΦΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΑΤΚΙΝΣ

Επιτρέπεται η κατανάλωση κάποιου είδους υδατανθράκων με στόχο να διατηρείται το ιδανικό βάρος που έχετε επιτύχει.


Ποιο είναι το διατροφικό πλάνο της δίαιτας Aktins;

Η δίαιτα Aktins αποτέλεσε και αποτελεί την αγαπημένη δίαιτα των σταρ και αναμφίβολα, το στοιχείο αυτό είναι αρκετό για να αποκτήσει πολυάριθμούς οπαδούς.
Σύμφωνα με τον Aktins, οι υδατάνθρακες -και ειδικότερα η ζάχαρη- ενοχοποιούνται για την αύξηση βάρους, την παχυσαρκία, την υπερινσουλιναιμία και ινσουλινοαντοχή, το διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Ο Aktins θεωρεί ότι η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα μεταβολικών αιτιών και πώς η υπερέκκριση ινσουλίνης είναι η ρίζα του κακού.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, προτείνει να περιορίζονται οι υδατάνθρακες αυστηρώς, συγκεκριμένα σε λιγότερο από 20 γραμμάρια την ημέρα, το οποίο ισοδυναμεί με την ποσότητα που βρίσκουμε σε ένα μεγάλο φρούτο!


ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΑΤΚΙΝΣ


• Η δίαιτα Aktins υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, με ρυθμό απώλειας ακόμη και οχτώ κιλά τις δύο πρώτες εβδομάδες.

• Υποστηρίζει ότι το άτομο θα νιώθει χορτάτο, γιατί μπορεί να τρώει σε απεριόριστη ποσότητα τις τροφές που επιτρέπονται.

• Συνιστά την πρόσληψη πολυβιταμινών καθώς και των απαραίτητων λιπαρών οξέων .

Η επιτυχία της δίαιτας στηρίζεται στα εξής χαρακτηριστικά :

• Στην αποκλειστική πρόσληψη πρωτεϊνών και επομένως στην κατανάλωση , κυρίως , ζωικών τροφίμων ( κρέας , αβγά , τυριά , πουλερικά , ψάρια) και λιπιδίων ( βούτυρο , κρέμα γάλακτος και λάδι ).

• Στερείται υδατανθράκων αφού, ουσιαστικά, εξαιρεί ή περιορίζει σημαντικά τρεις διατροφικές ομάδες: το ψωμί, τα γαλακτοκομικά τα φρούτα και τα λαχανικά .

• Το χαρακτηριστικό είναι ότι από τα τρόφιμα που επιτρέπονται μπορείτε να καταναλώνετε τις ποσότητες που επιθυμείτε χωρίς περιορισμούς .


Πως ακριβώς λειτουργεί και ποια είναι η φιλοσοφία της

Η φιλοσοφία της δίαιτας ξεκινά από το δεδομένο ότι ο οργανισμός μετατρέπει την τροφή που καταναλώνουμε πρώτιστα σε γλυκόζη και τη γλυκόζη σε ενέργεια.
Η γλυκόζη είναι το αποκλειστικό “καύσιμο” του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Αυτό σημαίνει πως όταν η γλυκόζη και δη οι πηγές γλυκόζης (υδατάνθρακες) απουσιάσουν από το διαιτολόγιο ο οργανισμός αναζητά τρόπους να προσλάβει γλυκόζη από τις αποθήκες του.
Έτσι φτάνει στο να κάψει το σωματικό λίπος ως το μοναδικό διαθέσιμο αποθηκευμένο “καύσιμο”.
Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και ως εκ τούτου ικανοποιείται το αίσθημα της πείνας.
Το καθαρό αποτέλεσμα είναι να ελαχιστοποιείται η επιθυμία για φαγητό και κατά συνέπεια να περιορίζεται η θερμιδική κατανάλωση.
Ωστόσο η έλλειψη σημαντικών βιταμινών μπορεί να κάνει το άτομο να νιώθει αδυναμία και ότι του λείπει η απαραίτητη ενέργεια, παρ' όλο που αισθάνεται χορτάτο.
Ο Aktins υποστηρίζει ότι μία ανεπαρκής σε υδατάνθρακες δίαιτα θα βοηθήσει το άτομο που υποβάλλεται σε αυτή να ξεπεράσει την εξάρτηση από τις γλυκές τροφές !


Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΑΤΚΙΝΣ


Είμαστε άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στις περιοριστικές δίαιτες.
Ο “πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του” αλλά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τη διατροφή.
Το άτομο που φιλοδοξεί να χάσει γρήγορα βάρος και καταφεύγει σε τέτοιες δίαιτες πέφτει στην παγίδα της στέρησης χωρίς να μαθαίνει να τρώει.
Η δίαιτα Aktins όντως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 3-4 κιλών σε 1-2 εβδομάδες, άλλα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα χαμένα κιλά αποτελούνται από απώλεια του επιθυμητού λίπους και όχι υγρών ή μυϊκού ιστού.
Αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος αυξημένου βάρους βασισμένου σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.
Η προσπάθεια να ακολουθήσουμε κατά γράμμα μία δίαιτα αυστηρή και μονότονη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διατροφικά σύνδρομα, όπως η βουλιμία ή η ανορεξία.
Οποιαδήποτε δίαιτα που δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και μοιραία για το μεταβολισμό.


Στην δίαιτα Ατκινς στόχος μας πρέπει να είναι:


• να ακολουθούμε μία ισορροπημένη, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά , διατροφή (οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τροφές όπως είναι τα όσπρια, το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, οι πατάτες ).

• να μειώσουμε τα λιπαρά στο 30% της συνολικής θερμιδικής μας πρόσληψης.

• να τρώμε τρία κύρια γεύματα την ημέρα και δύο μικρότερα ενδιάμεσα

• να επιλέγουμε τροφές απ' όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες τροφίμων: λαχανικών, φρούτων ψωμιού, δημητριακών, γάλα και γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, άπαχα κρέατα, πουλερικά , ψάρια, με προτίμηση στα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως οι σαρδέλες , το σκουμπρί , η ρέγκα , ο Σολωμός και τέλος , μία μικρή ποσότητα λιπαρών.
Επιπλέον η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση του σωστού βάρους.


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΜΕΝΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ATKINS


Πρωινό

2 μεγάλα αυγά ομελέτα μαζί με 2 φέτες κανονικό ζαμπόν και 1 φλιτζάνι καφέ ντεκαφεϊνέ


Μεσημεριανό

Μπιφτέκι με τυρί και μπέικον

1 φέτα κίτρινο τυρί

2 φέτες κανονικό μπέικον Μαρούλι σαλάτα


Επιδόρπιο

ζελέ χωρίς ζάχαρη με σαντιγί


Βραδινό

γαρίδες - θαλασσινά

μαγιονέζα ή ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

180 γραμμάρια χοιρινή μπριζόλα

1 φλιτζάνι μαρούλι σαλάτα χωρίς λάδι


Τα σοβαρά μειονεκτήματα της δίαιτας Atkins


Η διαιτα Ατκινς εξαιρεί τους υδατάνθρακες, ένα από τα πλέον και πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά, σε κάθε περίπτωση, ιδίως εάν πρόκειται να την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα:

• είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνες C και D, το φυλλικό οξύ και το ασβέστιο.
Η μεταβολική οξέωση σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μεταβολικές διαταραχές.


• Ο αποκλεισμός υδατανθρακούχων τροφών από το διαιτολόγιο προάγει τη διαδικασία της κέτωσης, κάτι που πιθανόν να είναι άκρως επικίνδυνο για τον οργανισμό.
Επιπλέον πιθανές επιπλοκές της υπερβολικής πρόσληψης πρωτεϊνών και λιπιδίων είναι η αφυδάτωση, η δυσκοιλιότητα, ακόμη και μείωση της πνευματικής απόδοσης .


• Η υπερβολική, πρόσληψη λίπους και κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και LDL - χοληστερόλης στο αίμα.


• Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη της δίαιτας Aktins είναι σχεδόν η διπλάσια της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Η αυξημένη πρωτεΐνη επιβαρύνει τα νεφρά με την αποβολή ουρικού οξέος, επιδεινώνοντας μια ήδη υπάρχουσα αρθρίτιδα, ενώ προκαλεί σχηματισμό πέτρας.
Είναι πολύ πιθανό, κάτι που επιβεβαιώνουν και διάφορες μελέτες, να συσχετίζεται με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, παθήσεων των νεφρών, καρκίνου και οστεοπόρωσης .


• Αποτελεί ένα διατροφικό πλάνο το οποίο στερείται φυτικών ινών και ουσιών από τους υδατάνθρακες που περιέχονται στα λαχανικά και στα φρούτα.


• Είναι δύσκολο να την ακολουθήσει κάποιος που εργάζεται πνευματικά ή που οι δραστηριότητες του επιβάλουν να έχει αυξημένη προσοχή.


• Το σημαντικότερο όμως βραχυπρόθεσμο μειονέκτημα της δίαιτας Ατκινς είναι ότι συνήθως μετά το τέλος της δίαιτας, το άτομο επαναπροσλαμβάνει τα κιλά με πολύ γρήγορο ρυθμό έστω και αν τρώει περιορισμένα, αφού ο οργανισμός έχοντας προσαρμόσει τις λειτουργίες του στην “καύση” λιπιδίων είναι πολύ φυσιολογικό του πρώτους σύνθετους υδατάνθρακες που θα προσλάβει ταχέως να τους αποθηκεύσει.
Έτσι τα κιλά επιστέφουν πιο γρήγορα απ' ότι αν είχε ακολουθήσει ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο για απώλεια βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου